Monday, August 6, 2012

Sunday, May 15, 2011

Perpustakaan puaka

Masa tu saya darjah lima. Kut. Sekolah kebangsaan saya ada perpustakaan baru. Cuti sekolah pun dia ada bukak.

Jadi, pada suatu hari cuti sekolah, saya pun ingin ke perpustakaan untuk meminjam buku. Saya rasa happy sangat pasal boleh pergi tak payah pakai baju sekolah, seluar sekolah ngan kasut sekolah. Pasal cuti sekolah. Pakai selipar ngan seluar trak bot sudah...

Lagipun kasut sekolah saya belum kapur lagi. Saya pun tak reti nak ikat tali kasut bentuk telinga rabbit tu. Biasanya kakak saya yg ikatkan. Tapi hari tu dia keluar ngan pakwe dia pergi yaohan.

Sampai kat perpustakaan, saya pun masuk dengan bergaya.

"Dik, sini tak boleh pakai selipar dik!" kata akak pustakawan di sana sambil menunjukkan satu poster gambar selipar kena palang. Yg dilukis dgn Buncho colour.

Cis. Menyusahkan orang. "sekejap aje. Tak boleh ke, kak?" kata saya.

"tak boleh. nanti cikgu panitia BM ambik nama. pergi balik tukar kasut dulu. shooh" kata akak tu dgn sopan.

"kalau camtu, saya datang balik la kejap lagi" -saya sedih.

Selepas beberapa ketika, saya masuk balik. Kali ni dgn lebih bergaya. Akak tu pandang saya atas bawah.

"Dik, kaki ayam pun tak boleh!!"

-----------------------------------

Saya pasti bila saya datang balik esok, mesti dah ada poster baru gambar kaki kena potong. Yg dilukis dgn Buncho colour.

Wednesday, May 4, 2011

Bini aku suruh tulis blog

Hai. Bini aku suruh tulis blog. Tapi aku mcm dah lemau, tak tau nak tulis apa. Tapi kena tulis jugak, pasal peer pressure. Asal jumpa org je tanya psl blog, apsal lama xupdate? Bosan sangat ke diorang tu?

Tahun ni aku dah masuk 30. aku cam malas nak tulis mcm dulu. sikit2 lawak tandas, dah bosan. Bila aku tgk balik entri2 lama, mcm tak caya tu aku. Haha.contoh:

"Sementara menunggu Babi B, Babi A pergi basuh tangan jap. Setelah habis basuh tangan, dia pergi main2 pulak dengan pengering tangan tu. Dia berasa terhibur melihat betapa hebatnya mesin itu. Kadang2 dia main acah2 taruk tangan bawah mesin, sengaja nak tengok mesin tu detect tak kalau letak tangan laju2. hatinya merasa puas melihat mesin itu diperbodoh2 kan."

Saya jalan laju2 masuk tandas Kolej 4. Gedegang. klak! terus tutup pintu. Bukak seluar, nyala rokok. Perghhh...nikmat. Tak lama, tapi banyak. Sekejap aje dah penuh mangkuk. Kedua belah tangan saya angkat di udara, dgn gaya Rocky meraikan kemenangan, saya bersorak, "Syabas, abg. dubur!"

The hell is that? gila kanak2 ribena aku..padahal baru 2-3 tahun dulu. Hahaha.

Life aku skang macam ni je la. Keja pagi sampai petang. Balik main baby. Best siot. Comel, kulit lembut gila. Kul 8 dia dah tido. Aku jaga sampai kul 12. Pastu bini aku pulak. Pagi kul 530 aku dah bangun. Begitulah setiap hari sampai Abg Jamil mampus.

Tapi takpe, semuanya berbaloi untuk si kecik tu. Nantila aku update pasal dia bila dia dah 6 bulan. Sekarang dia baru 5 bulan lebih. Berat hari tu timbang 8.1 kilo, sekarang agaknya nak dekat 9 kilo. Tah berapa agaknya harga dia di pasaran gelap?

Ah...dah kul 12. Esok2 la ye. Bye.

Wednesday, January 5, 2011

Kisah rakyat: Penunggu perigi yg kasihan

*cerita ini diceritakan oleh bekas budak praktikal aku dulu.

Dalam sebuah kampong tinggal sepasang couple yg sweet. Mereka adalah Haji Mustapa Kompang dan isteri beliau, Hajah Lisa Surirumah.

Hajah Lisa adalah seorang isteri yg baik, pandai masak tapi kuat berleter. Manakala, Haji Mus pula seorang yg temper, kuat makan dan tak tahan kena bebel. Mmg betul2 opposites attract.

Pada suatu hari, entah apahal mood Hajah Lisa kurang baik. Habis haji Mus kena sembur dgn teruk sekali.

“Apa la awak ni. Siang malan tak habis2 dengan kompang. Tak ke mananya. Orang sekarang kawin kat dewan, kat hotel. Dah tak main kompang2 ni semua. Kalau ada pun pakai kaset. Cubala keep abreast sikit with recent development. ..” Pok pek pok pek adalah nak dekat 2jam kena bebel.

Haji Mus yg sememangnya dah lama bengang dgn bini dia, tak boleh blah terus angkat bini dia pastu humban dlm perigi buta.Brutal gila babi.

“Ah tak tahan saya dgn awak ni. Kalau nak membebel jugak, awak duduk la dalam tu bebel puas2” marah Haji Mus sambil korek hidung dgn cotton bud. Pastu campak cotton bud dlm perigi. Kacak gila.

“eh, awak ingat awak boleh hidup tanpa saya? Siapa nak masak nasik untuk awak? Kalau gas abis, awak tau ke nak order gas kat mana? “ Pok pek pok pek lagi.

“Ah diam la.! “ Haji Mus tutup telinga, sambil lari masuk rumah. Kalau tgk dari jauh, nampak mcm Haji Mus merajuk dengan perigi.

Malam itu, Haji Mus mula diserang rasa guilty. Pasal takde siapa masak dinner. Haji Mus tabahkan hati bedal maggi. Esok pun sama. Setelah dua tiga hari tak makan proper, Haji Mus mula berfikir.

“Tak syok pulak camni. Bebel bebel pun, bini aku masak sedap.Ah, lantakla. Dia masak, aku makan. Kalau dia bebel, aku lari masuk jamban. Haha. Pandai jugak aku. Mcm Ketua saintis Dunia”

Hari itu juga, haji Mus pergi balik ke perigi tu untuk memujuk isteri beliau. Pujuk punya pujuk, hajah Lisa pun memaafkan suaminya. How sweet..

Haji Mus pun mencampakkan tali ke dalam perigi untuk menarik bininya keluar. Setelah merasa tali itu dienjut, Haji Mus pun menarik sekuat hati.

Alangkah terkejutnya Haji Mus apabila mendapati bahawa bukan bininya yg keluar, tetapi seekor monster yg hodoh, hitam, berbulu tebal, mata merah, kuku panjang, gigi tajam, baju tak gosok.

Haji Mus yg sememangnya brutal, terus tempeleng makhluk tu laju2, pastu picit nipple dia.

Aduh, sakit cikgu! teriak makhluk itu. Lututnya menggigil seperti terkena jangkitan kwashiorkor.

"Kau siapa?" Haji Mus picit nipple satu lagi.

“Aku penunggu perigi ni. Dah 400 tahun aku tunggu dlm perigi”

“Habis tu, apasal kau keluar?”

“Dah 3 hari aku kena bebel. Mana boleh tahan” kata penunggu perigi yg kasihan itu.

Sekian cerita dongeng saya.

Sunday, December 12, 2010

The chronicles of Rania: Siri bapak-bapak

Halo. Kali ini entri bersifat bapak-bapak. Jadi bersempena maal hijrah 2010 (tahun hijrah tak ingat), saya berazam untuk menjadi bapak mithali. No more lawak tandas lagi.

Serious stuff first, fart jokes later.


Pada 29/3, isteri saya disahkan hamil. (barangsiapa yg gatal mulut kata kami bunting sebelum kawin, pastinya Matematik moden kamu gagal teruk). Masa tu kitorang baru je kahwin 2 bulan. Pada mulanya kami sangat terkejut. tak sangka kami sesubur tu. hehe. Apa2 pun kami menerima sahaja ketentuan Ilahi walaupun sebenarnya mcm tak caya.

Setelah beberapa bulan dan beberapa siri scan, baru kami percaya.


Haaha. tgk tu. kesian muka dia terperosok sebegitu rupa. padan muka. Ini gambar masa umur kandungan 25 minggu.


Yg ini usianya 33 minggu. dah boleh jelir lidah. blerrrkkk!!! Matanya lebam pasal distortion gambar. bukan psl kena tumbuk.

Sepatutnya bini saya dijadualkan beranak pada 20/11. Tapi, pada hari itu langsung tiada tanda2 nak beranak. Bosan tunggu kat rumah, kitorang pun pergi makan yong tau fu kat depan ampang putri. Lepas tu sambung pulak kat coffee bean, juga depan ampang putri. Senang, kalau nak
terberanak lintas je jalan, terus boleh beranak.

Pada keesokan harinya, hari ahad. kami bangun awal dan tengok Pocoyo. Hehe, tipu je.
Still takde tanda2 mau bersalin. Jadi, kami pun pergi berjalan2 kat Empire. Dengan harapan berjalan kaki dapat merangsang kelahiran bayi.

Malangnya, takda apa pun yg berlaku. Esoknya, isnin. Kami pergi berjumpa doktor untuk mengecek kandungan dan pintu rahim samada dah terbukak atau belum. Makanya, belum terbukak.

Selasa. Nothing. Rabu pun takdak. Doktor cakap, kalau esok takde jugak. Kena induce.

Tiba hari khamis, doktor memasukkan kami ke labour ward buat sementara waktu. Walaupun sepatutnya masuk maternity ward single room, tapi takde yg available. Kami pun pasrah je la.

Jadi proses menginduce pun bermula. Start pukul 4.50pm. Tapi sampai ke malam takde apa yg berlaku. Tak dilate pun. Penantian kami tidak berhasil. Kami dipindahkan ke maternity ward malam itu jugak kerana misi gemuk tu tak tahan tgk beg kitorang kat labour ward.

**proses menunngu semasa kena induced di labour ward.

Kami pun bermalam di maternity ward.

26/11/10. Hari jumaat. 5.00 pagi. Kami dikejutkan oleh nurse untuk membuat pemeriksaan CTG. Hasil pemeriksaan mendapati bahawa degupan jantong bayi amat lemah. Doktor memutuskan untuk melakukan Caesarean untuk mengelakkan sebarang komplikasi yg tidak diingini.

Isteri saya terus dibawa ke Operation Theatre pada pukul 7am. tanpa berlengah-lengah. Kami berasa terkejut dan terpinga-pinga kerana langsung tak bersedia. Dari segi mental, fizikal dan juga kewangan.haha.

Saya tidak dibenarkan masuk. Saya disuruh tunggu luar. Saya tunggu keseorangan kerana pada masa itu awal pagi. Tiada org lain ketika itu.

Pada pukul 722am, saya terdengar tangisan bayi. Saya meluru ke arah bilik pembedahan dan ternampak seorang Nurse berbangsa india sedang menatang bayi. Dia bertanya," Encik suami Elina?" Ya, kata saya. "Nah, ini anak Encik!" katanya.

Pertama kali melihat anak sendiri, saya tak tau nak cakap apa. She was the most beautiful baby i've ever seen. Ke pasal dia anak aku, sebab tu aku rasa camtu haha. Acara seterusnya..

Tuan2 dan puan2, buat pertama kalinya dalam masa berpuluh tahun, Encik Hassanul kita telah...

melaungkan azan. haha. omg. sedap jugak suara aku. Ketika saya melaungkan azan, dia berhenti menangis seketika dan membuka mata dengan luas.

Dialah, HANNAH RANIA BT HASSANUL HADI...

**masa baru kuar

**siri bercakap dgn Mr giraffey.

**ekspresi muka dia waktu nak berak. mulut muncong2.


**babai...

Wednesday, June 9, 2010

Kisah pakcik yang unik

Ehem. Saya belum tido lagi. Pasal ada citer godfather kat TV. Ini kali ke 93 saya dan isteri menonton filem ini. Sampai dah naik hafal part mana Marlon Brando kesat2 pipi. The monday, tuesday,tussday.....bla bla bla.

Oh ya, saya baru jawab komen untuk 4 bulan lepas punya entri. anyway,

Petang tadi, seperti biasa saya pergi ke sebuah hospital sakit jantung. Ada kerja. Dalam pukul tiga lebih, saya rasa nak kencing. Jadi, saya pun pergi tandas yg berhampiran.

Dalam tandas itu, ada beberapa cubicles. Saya biasa pilih cubicle daripada urinal bowl. Rasa cam half-flasher kalau kencing kat bowl. Lagipun saya ni pemalu.

Salah satu daripada cubicles tu, pintu dia agak besar sikit berbanding yg lain. Saya pun berjalan masuk menuju ke situ.

Ketika itu terdapat seorang pakcik tua yg sedang cuci2 tangan dan betulkan seluar dekat sinki. Dia batuk2 dan berdehem mcm ermm, orang tua biasa. Pasal apa org tua suka batuk2 dan berdehem kat tandas saya pun kurang pasti.

Setelah saya masuk ke dalam kubikel tersebut, saya pun get ready, baca doa kencing, pejam mata carik feel dan berdiri tegak. Saya nak tutup pintu tapi malangnya, selak dia dah rosak. Saya pikir apadahal, saya rapatkan je la. Bukan ada org lain pun, pakcik tua tadi pun dah nak keluar.

and the plot thickens......

Baru je nak bukak zip, tetiba je pintu saya ditolak oleh pakcik tua tadi. Dia buat muka selamba nak masuk. Saya panik ketika itu. Saya pun, "ehhh....pakcik!!"

Dia pun 'ehhhh' balik kat saya. Kami bertentang mata buat seketika. Apahal lak ni???

Pakcik tua lahanat itu pun berkata,

"Sorry dik, ingatkan ni pintu keluar"

Monday, February 1, 2010

Dr yosh: Series of unfortunate events

**Dr. Mohd Yoshz sedang bersedia untuk menyambut kelahiran bayi songsang

Kerja saya memerlukan saya pergi ke hospital2 di seluruh negara. Pada suatu hari, saya kena pergi ke sebuah institut jantung terkemuka negara. Nama hospital terbabit perlu dirahsiakan untuk menjaga maruah kakitangan mereka.

Saya pergi ke sana untuk memeriksa sistem Master Clock di Operation Theatre. master clock adalah suatu sistem di mana kesemua jam di bilik pembedahan menunjukkan masa yg sama. Pukul, minit dan saat semua pun sama. Masa akan diseragamkan secara automatik pada pukul 12 pagi dan 12 malam. Ini perlu supaya waktu kematian dan pembedahan adalah sama bagi semua bilik. Nurse2 juga dapat keluar rehat pada waktu yg sama.

Ketika sedang memeriksa sebuah jam berdekatan dengan kaunter nurse, saya terkial2 kerana jam itu agak tinggi. Saya cuba mencari kerusi untuk dipanjat, tetapi yg ada cuma kerusi yg ada roda. Saya takut nanti panjat kerusi tu, ia menggulungsur lalu saya jatuh terjungkang ke belakang. Ego saya pasti tercalar.

Salah seorng nurse memerhatikan saya. Bukan nak tolong pun. tengok je. Tak guna. saya memberanikan diri dan bertanya..

"Nurse, ada tangga tak?"

"Ada" ujar beliau. saya berasa lega kerana kerja saya bertambah mudah. Tak payah nak terjengket2 mcm orang bodoh.

Nurse itu membawa saya ke hujung koridor. Mungkin tangga diorang simpan tersorok kat belakang2, getus hati kecil saya.

"Ha, ni tangganya" katanya sambil menunjukkan pintu tangga kecemasan.

Separuh hati saya mati dengan serta-merta.

Bodoh macam obor-obor.