Monday, August 4, 2008

Konnichiwa!

ALHAMDULILLAH. Syukur. Hidup saya bahagia sekarang. Duit, kesihatan, famili, kawan2 semua ok. Saya rasa Tuhan mcm tak adil ajer. Saya yg mcm ni punya jahat dia bagi nikmat banyak2. Org2 baik mcm kamu still rasa diri kamu loser. Gedegak haha. Padan muka kamu.

Jadi hari ini saya bangun pagi dgn satu rasa euforia satu badan. Gila best. Mcm budak2 pengakap yg baru balik berkhemah kat air terjun. Tapi tu budak2, saya dah besar. Hari ini saya rasa macam pelakon terkenal. Bangga dan yakin semacam. On the way pergi kerja, hati senang. Mimi ada hantar sms 'happy working'. Saya balas, 'Of cuz, pork chop. Ada angel mcm you, orang sakit tenat pun boleh pergi kerja tau..."

So keluar tol Kajang singgah McD kejap. Tapau breakfast. Apa kelasss makan kat kantin. Taugeh yg mcm kena pijak ni diorang taruk dlm kuey tiau. Boleh tak? Melantak sosej, minum kopi yg cawan dia ada penutup depan PC sambil baca blog2 kamu, baru rasa mcm orang putih.Haha. Bila lalu depan awek2 HR, saje je tayang beg plastik McD. Baru diorang tau yg saya ni high maintenance. Kah kah.

Tapi entah, dua tiga langkah kemudian; Kaki rasa sakit. Badan mcm berat. Jantung ada rasa mcm cucuk2. Tiba2 rasa cam nak tumbuk mesin air pancut mulut tu. Bengang gila. Dah taknak senyum2 kat org dah. Lalu la awek mana pun, takdenya saya nak layan. Nak aje saya curah kopi panas McD tu kat muka sorang2 yg lalu depan saya.

Tengok kiri kanan, baru sedar saya dah sampai ofis. Hah, mcm ni lah perasaannya bekerja di kilang Jepun. Sekarang kamu tahu kenapa blog ini nampak tiga suku. Damek...

44 comments:

aRe You? said...

high maintenance?
senang la idup mimi..
tayah masak kat umah..
sbb u mkn mcD :p
perasaan keje d kilang jepun?
owhh saya paham..sbb saya penah keje selama sebulan d kilang jepun jugak :D

SASHA SHARIFUDDIN said...

mungkin saya selow...tapi saya tak paham perubahan emosi kamu yang mendadak itu...

mungkin saya tak pernah keje di kilang jepun...

yoshz said...

are you,
oh tidak. dia akan jadi hamba suruhan saya utk call McD. haha...kerja sebulan je?

sasha,
ooopss. my bad. tak explain betul2.
dua tiga langkah tu maksudnye dah sampai dlm ofis.itu yg terus darah naik sampai sumsum otak.bukan kamu yg selow..

l.i.f.e said...

keluar tol kajang ada mcd? manakah :-?
ahh sajak lah tu, muka jepun keje kilang jepun. haittt

hajime said...

ah!
ko aply keje tempat aku je...
masuk r n d...
buleh bekerje bersame2 dgn salimah!
gadis hot di opis aku!

elina jolie said...

kesian mimi. kene jadik hamba suruhan utk call mcd. apahal u tak tepon sendiri hah mcd tuh?? susah sangat ke nak order ngan operator mcd tuh?? ok wat. dahla siap ada lagu mcd yg "padap pa pa pa..i'm loving it". layan je lah.

jgn lupa order lebih creamer, gula, cili & black pepper. mamat delivery tuh confirm lupa nak bagi straw utk sprite u. :)

btw, wat happened last nite yg u euforia sangat pagi tadi? curious plak i nak tau. hehe. bukan nama panggilan mimi adalah penkek ke? apahal tetiba pork chop? uiks mimi confirm tak gemar dgn panggilan tersebut. bluek...

PERLU KE nak lalu depan minah2 HR tersebut? jika saya mimi, pasti saya jeles kerana saya tau minah2 HR kat tempat keje awak tuh bebudak CBN pun ada kan kan kan? hish, apa daa..

anyway, hapy working. dateline u jumaat nih. esok kita menggelabah di disko ok!

Mr. Small Dick said...

saya doakan kebahagiaan saudara Yosh. Semoga mulai sekarang anda boleh melayari malam-malam yang hangat tanpa perasaan terdesak. nasihat saya, sila pertimbangkan barang ini :
http://www.dildoart.com/
saudara yosh tau-tau je lah kan, wanita sekarang demanding...

yoshz said...

life,
McD dekat WARTA. Manalah ada muka saya jepun..

hajime,
syyyy...nanti mimi baca.
nanti aku pasa resume

elina,
i phonophobia. takut telepon. pork chop tu tiru DiCaprio dlm cerita The Aviator. tak panggil dia depan2, dlm blog aje. Budak CBN tu bukan HR, but lalu jugak depan opis dia.Hehe.
Jom, Menggelabah di disko!

encik anu kecil,
saya tak kawin lagi.

Kikuri-hime said...

Gomene, Yoshz-san... i don't really get this entry.. err.. maybe I kot yg lampi (lambat pickup). Anyway, ganbatte,ne! Jaa...

Hanim said...

hi yoshz,

saya tak payah kerja kilang jepun pon perasaan tetiap hari sama macam awak. hhehehe

rahimin idris said...

layan mcd pagi-pagi? ah, bukan ada lempeng pisang pun. aku memang kampungan taw!

yoshz said...

kikuri nee chan,
haha.gomene.sasha tu pun xpaham. sumthing wrong with my writing nehh.ntah2 saya sorang je faham.

hanim,
siannye. apalagas, simbah je kopi panas kat boss awak

rahimin,
penkek mcd 26 ratus kali lagi sedap dari lempeng pisang.

ami___ said...

eleleleleleh tau la orang tu nak pegi jepun sebulan.........

buwek *jeles*

l.i.f.e said...

ekkk elllehhh..itu bapak gila jauh dah dari tol kajang...haihhh :-j

yoshz said...

ami,
belum tentu lagi la. lagipun mcm malas je nak pergi kalau time bulan puasa. kat situ confirm takde mertabak.

life,
takde la jauh sgt kan..hehe. sepatutnya keluar tol bangi. dekat lagi ngan opis.hahah.

S.YanaZ said...

Lho,
gua ingat di'kechiwa'kan oleh awek mcdonell....

:P

S.YanaZ said...

Moshi...moshi...
Yoshz san, gua mau link ini blog sama gua punya blog.


Haiiitttttttt!

SASHA SHARIFUDDIN said...

kikuri-san

kita geng!sesame processor selow tak paham luahan hati yoshz..hehe!

nak kene upgrade la cenggini..

menggelabah di disko??satu aksi yang menraik utk ditonton..sila buat liputan en.yoshz!

Danielle_Corleone said...

wow! gembirannya jadi kamu!

Dzulkarnain Mohamad said...

yoshz..kilang jepun tu ada penerapan nilai2 jepun x? Contohnya nyanyi lagu kebangsaan jepun smbil ngadap matahari terbit..

SASHA SHARIFUDDIN said...

sebelum yoshz fire...
spelling error dikomen saya ya..
'menarik' bukan menraik

gomenasai...

yoshz said...

s. yanaz,
awek Mcd kat situ gila tak frenly okayy..Hait wakarimashita. arigato gozaimasu!

sasha,
haha. its ok. kadang2 saya lagi slow.Ok! Nanti kalau saya rajin saya buat liputan ttg Menggelabah! di disko. Takdehal la typo error, saya bukanlah org yg suka bahan2 org yg salah taip.

danielle,
mmg syok. Jom jadi yoshz?

yoshz said...

Dzul,
Nilai2 jepun yg sebenar adalah:

1)kagum dgn skirt pendek
2)suka express emotion secara keterlaluan. Cthnya: berteriak Sugoi!!! apabila ada aksi yg takdela hebat mana.
3)bercakap seorang diri
4)tak mahu kalah dgn org lain
5)susah payah untuk habiskan satu sentence. Mesti ada ma..ma, ja...ja, atau e'to...
6)mementingkan gaya ketika membuat sesuatu.

Eh, ni boleh buat satu entri baru ni.

alif-mikail said...

yosssssssssss..
bahasa jepun.. ? bukak la satu entri untuk ruang bahasa?.. hurm.. enry yang baik..

tropicoloco said...

chait!! hehe..high maintenance tuee..cam pompuan plak..tapi mmg patut lelaki kena demand tinggi2.. masa tunang nnti kau pow tunang kau hantaran yg nnti..adehh,ada plak camtu..

p/s aku dapat blog kau dr member kau aka member aku jua..

yoshz said...

alif-mikail,
takmoh. tak reti bahasa jepun. boleh mintak tolong dgn kikuri sensei. dia ratu anime. mesti terer.hehe. thx dtg melawat.

tropicoloco,
tu sebenarnya reverse psikologi. awek2 tu la yg high maintenance.
so mcm bagi hint "i can afford u" kat they all. amacam kelas tak teknik ni?

Che Sue said...

hencik yoshz,
baru 1st time jejak kaki dlm blog mu..
hahaha..terhibur guwe d pagi ari ni..
dah sampai ke Suva guwe war warkan blog mu..

soklan PMR utk ari ni..MIMI tu sapa?

man_helang said...

best la ko nak poei jopun...eh...kat sana ckp jepun ke omputih...terer ko ckp jopon ek...

yoshz said...

che sue,
Pergi Suva ker? wah wah. terima la kasih atas your support. Mimi tu saper? hehe. teruskan membaca.kalau boleh baca yg lama2 punye sekali.hehe.

man helang,
tak gi jepun kut. malas nak pergi masa bulan puasa. kat sana mesti takda air bandung cincau.

pipiyapong said...

pagi pagi makan mekdi? peh..orang putih pun reti sarapan kat rumah..

denanz said...

ni tepengaruh ngan iklan mekdi kat tivi la ni. jangan ko bangun kol 4 pagi pegi bli sarapan dah le.

Oja Roslan said...

Huhuhu... naper panggil mimi pork chop.. klau i dh kecik ati dah tu. mungkin mimi suka makan pork chop ek?

yoshz said...

pipiyapong,
org putih tu setakat mcd mcm kita pekena nasi lemak kg baru jer. tapi gua ingat lu kena try dulu sepam. amacam intebiu?

denanz,
dah pernah buat pun..hehe

oja,
spt yg dijelaskan kpd elina jolie, pork chop tu nak tiru dicaprio dlm cerita the aviator. since muka dah lebih kurang sama, mimi kadang2 keliru jugak.

alinaabdullah said...

ala. tak paham.

Rajuna said...

melalui pengalaman aku bekerja kilang di sekitar vietnam dan myanmar dulu, situasinya tak banyak berbeza.
cuma aku kerap ke rumah urut dan spa. itu sahaja.

yoshz said...

Alinaabdullah,
Tak dapek la nolong kalau tak faham. cuma perlu tahu saya tak la happy sgt dgn kerja skarang.hehe.
Thx 4 visiting.

Rajuna,
Best la kau..ada rumah urut ngan spa Q. Sini ada pasaraya Warta ngan kedai Cat farish.

kuih said...

hahahahhaha

aku pun mengalami rasa yg sama, bahkan tetiap hari..

tapi aku keje dgn kompeni malaysia..


huhuhuhu tahap tensen apakah aku ni?

Che Sue said...

pentipu arr mu yoshz weh..kawe dah baco dr hok mulo..takde pung...
MIMI dlm misteri....

yoshz said...

kuih,
kerja mana2 pun sama kut. selagi ada bos dan hidup dikelilingi pc dan mesin fotostat, selagi tulah rasa camtu.haha

che sue,
oh. ya ker? teruskan membaca.
mimi akan muncul sikit demi sedikit...

Gensrul said...

quote "5)susah payah untuk habiskan satu sentence. Mesti ada ma..ma, ja...ja, atau e'to..."

ahahha lol at this one lah..ade lagi satu "ano..ano"..baru lepak 3 hari pon dh boleh perasan..cakap x mau kuat pulak tu..siap satu department dengar..

Anonymous said...

Syukur alhamdulillah.Berlagaknyee..
High maitenance ke, eeee...payah nye nak layan mamat high maintenance ni.Jual mahal lak tu,tapi best, adventure,mencabar ni...Baru sekali makan bfast Mcd,dah berlagak.hahaha..:) mamapower.

Anonymous said...

Hajime, ko jangan suruh si Yoshz ni apply kat tempat ko.nanti mama admin tu tak nak offer ko makan lagi.Sally la...- mamapower

yoshz said...

gensrul,
tunggu 3 tahun. mesti ada muntah2.

mamapower,
Baru sekali makan McD? oh tidak...
tekak saya akan berkahak sebaik shj cekodok sentuh langit2.

tak paham la 2nd komen ni.

kenapa mesti guna anonymous wahai mamapower? huhu

CoOkiE MoNSter said...

Woooo besh2..yosh, u keje kat compamy jepon ek? what kind of business nature depa wat ha?