Friday, September 19, 2008

Siti Niamah!

LEPAS sahaja baca entri terbaru abg tomi kita, saya teringat satu cerita sedih.

Masa tu waktu main petang dekat padang kat ampang. Budak2 tgh main baling-baling selipar, ntah kayu tiga ke yg main baling kad tepuk2 tu. Budak2, kalau main mmg tak ingat dunia. Selagi belum azan maghrib, selagi itulah doraemon tak start lagi.

Ada dua beradik. Yg besar nama betul dia kita tak tahu. Tapi, mak dia panggil abang. Yg kecik nama dia adik.


Fakta 1: Budak kecik tak boleh mencarut. Nanti pengawas catit nama.

Fakta 2: Sekolah kebangsaan ampang pernah diserang wabak mencarut. Ntah kenapa. Budak2 baik pun dah pandai cakap 'celaka'. Itu je kut yg paling jahat diorang boleh buat.




Ketika bermain, abg dgn adik satu kumpulan. Bila abg punya turn baling selipar, selipar tu tah mcm mana naik atas bumbung rumah org. Biasala abang, mestila baling pakai selipar adik.

"Selipar adik power sikit, beli kat Bata" -hujah yg kiut untuk tutup mulut adik.

Si adik: "Babi kau long, ko ganti balik selipar aku!"

Si abg sentap. Terus tumbuk muka adik. Bedebik! babi-babi jgn main la...

Muka adik jadi mcm muka Blanka kena Sonic Boom.

Si abang: "Puki mak kau la!!!"


p/s: Barang mak siapa lagi mulia?

33 comments:

suya said...

carutan yg erkk...hebat bdk2 itu..

padelkopak said...

alah budak2 zaman dulu ke zaman skang ker...sume suka n pandai mencarut!!!chret satu kaliiii......

farah sr said...

budak2 cepat blaja.
adik bongsu aku dulu,skolah tadika da tau maki babi..
sapa yg ajar?...
aku

Ojie said...

sampai dh besar aku masih rasa bersalah kalo nk mencarut..hahah..skema kah aku?

Qaseh.Darwisy said...

ojie, kita serupa..amatlah segan rasanya..

yoshz said...

suya,
haha. tak sedar yg diorang tu mak sama.

padelkopak,
kalau aku nak maki kakak aku pun takkan aku libatkan mak dia.
2:04pm. Tak jumaat eh?

farah,
adik aku maki mak aku 'setan'. Saper yg ajar? cerita p. ramlee.

ojie dan qaseh,
skema la jugak. tapi aku pun sama.
haha.

Redzwan Abdullah said...

hahaha...

"Sebarang komen dialu2kan.
Komen2 yg mengandungi unsur2 lucah, perkauman dan ceramah agama yg membosankan tidak dibenarkan."
(yoshz 2008)

baru nak mencarut tadi... Tak jadi la pulak... hahaha...

sultan said...

benda yg paling senang blajo mencarut la. senang je msk kpala hotak. bile blajo igt sampe bile2 plak tu...

hajime said...

ah!
blog anda tidak boleh lepas ngan finas ni...

denanz said...

eee, ganas btul along. adik sndr pun dibelasahnya. adoi.

man_helang said...

tu pasal cikgu sains aku dlu bg tips ingat jadual bekala ade iras2 mencarut...dan2 tu gak ingat...sampai la nih...ha ha ha

Dzulkarnain Mohamad said...

yoshz..demit tu mencarut jugak ke yoshz?..saya saja nak tanya (sila guna intonasi budak2 innocent)..

Princess Fiona said...

Masa kecik2 dulu, sapa mencarut nnt kena rotan ng hanger. Huhuhu... sakit!!!

elina binti jani said...

sapa siti niamah nih? musykil gak.

i have similar story. but chinese version lah. jason & shannon kawan2 futsal saya adalah adik-beradik. jason adalah abg yg agak lembab, manakala shannon adalah adik yg sangat sempoi & selamba bila mengutuk org.

pada suatu hari, dijadikan cerita, kami semua sedang camping di waktu itu. jason sedang bertengkar dgn shannon, sambil masing2 sedang sibuk membuka tin baked beans.

Jason berkata kpd shannon "tiu lei ama lei" (f@%& your mama lah)

shannon dgn bersahaja (sambil kepala tunduk dan menjilat2 baked beans yg terkeluar dr tin) menjawab dlm english "haiya, my mother ur mother oso maaa"

Cerita ini berlaku semasa masing2 sudah berusia 26 & 27 thn.

KESIMPULANNYA: cerita ini berleluasa, tidak mengira bangsa dan usia

sekian terima kasih

yoshz said...

Redzwan,
Ha tau takpe. Saper mencarut nanti Hantu Rut-rut gigit mulut dia.

Sultan,
Kalau ada karangan mencarut mesti boleh skor punyer. Cikgu bagi 'A' siap ada gambar bintang lagi.

Hajime,
Blog kau pun tahyul. Nanti boleh buat pameran kat muzium.
Ah! kenapa kau suka cakap 'ah!'

Denanz,
Along dia tu mmg gangster. Sekarang dah jadi ayahanda pekida.

man helang,
Alat yg bernama 'tiub buret' dgn 'pipet' tu mmg aku ingat sampai mati. Jgn harap nak ingat penunu Bunsen.

Dzul,
Demit tu mencarut jugak. Dulu aku pernah kantoi ngan cikgu senaman aku cakap demit. Aku cover line, "Cikgu, saya cakap 'Dah Hamid' bukan Demit"

Fiona,
Saya dulu kena cili kat kelas pasal buat karangan bertajuk 'Thee Wretched Mortals'. Cikgu tu bodoh. Dia tak tau BI.

Elina,
Hahaha. Bengong nyer jason n shannon.Yg pelik nya dah besar² pun mencarut ngan adik beradik?
Tiuuu ahhh dua² orang tu...

To all,
Siti Niamah adalah nama yg tak mungkin diambil oleh seorang chinese girl yg ingin convert jadi melayu.

kuih said...

hoi bulen pose niiiii

Blanka kena sonic boom?

hahahahahahahaha

poyotito's said...

saya dari kecil sampai besar pun tak suka mencarut.
tak tau apsal.

tapi semenjak saya membaca blog ini hari2 saya rasa ingin mencarut..
terutama kepada tuan blog ini.

yang ikhlas,
poyotito's

Jack a.k.a adDam said...

Oh, dengan enko² skali
buat filler dalam blog yek...
Aku igtkan Siti Niamah tuh
name mak dorang... ye la kan dulu
trend ejek name mak bapak...

rahimin idris said...

hah, tu la. betul kan? bukan mat no n mat din tu je sengal. budak2 lain pun sama apa. tu tanda cerita kita ni bukan fiction 100%.
niamahai!!! hahaha

Kikuri-sen said...

Tapi aku rasa fenomena tu normal laa among boys.Students aku kalu berbual biasa2 je pun mesti tersisip unsur mancarut sepam dua... paling popular.. 'kimak!', 'sial', 'babi'.Kalu pompuan, dia lain sket... tak mencarut tapi kalu ngutuk makan dalam woooo...

P/S
Blanka?? Hehehee... teringat masa zaman main street fighter.

yoshz said...

kuih,
takpe. aku tulis blog time malam.
Gelak kau. Bagi guling2 karen baru tau!!

poyotito,
Betul juga kata² saudara. Saya juga tidak gemar mencarut tapi blog anda juga tidaklah mengajar manusia untuk berzanji atau menghafal muqaddam.

jack,
Fillers ape nye ni? tak faham. Haha. Dah lama aku tinggal tabiat buruk tu. Tapi kalau nak fight, aku tadahal..

abg tomi,
adik beradik sengal ada dimana2.
yg cerita elina tu lagi melampau. ada adik beradik nak tiu mak sendiri?? haha...

kikuri,
Betul. The point yg saya nak cerita adalah mencarut tapi tak paham ape diorang cakap tu. sampai kena batang hidung sendiri pun tak sedar. Oh main street fighter ker? mesti suka pakai chun li ni.

Anonymous said...

jap-jap...aku yang salah baca ke ni.Siapa siti niamah diantara along dan adik ni...Confuse.Kalau anak mama, dah lama kena cili mulut dua beradik tu....mencarut, mana diorang belajar!!!!

Nak cili tumbuk, cili masak atau cili dah blend...amboi222... :P mamapower

aku_yanhashim said...

erk..
erk..
saya tak tahu nak ckp apa..
erkk..

yoshz said...

mamapower,
Siti Niamah adalah nama yg tak mungkin diambil oleh seorang chinese girl yg ingin convert jadi melayu.

kau_yanhashim,
silence is golden ;)

Pengejar Masa said...

waah.. aku suka belog ni. dah link dalam blog aku. teruskan catatan maki hamun itu!

l.i.f.e said...

erkk..sori ah..dulu2 tak reti mencarut
dulu cakap B A B I (mengeja tau, bukan sebut) pun dah kena tepuk dgn cili...huh! pijar bibir tiga hari rasanya. serik!

tapi, sekarang sudah berani. tapi agak segan la nak sebut yg all the private parts.

sial, cilaker, bangsat, tu semua kira mencarut ke?

Jack a.k.a adDam said...

Aku biase mencarut pon
dalam BI (cth; Fck!)
Tak rase cam berdose sangat kalo
mencarut dalam BI, rase cam cool jek

p/s filler merujuk kpd cerita sampingan. Rekaan semata-mata. Sekadar mengisi kekeringan idea...
Cth; blog Hajime

Princess Liyana said...

errrr..tak baik mencarut kan?;p

hajime said...

dem jack a.k.a addam...
blog aku gak cth...
isk...
filler tu xpe...
kasik org break jap...
tarik nafas...
lek lu sap kok lu...

Facet said...

Yoshz ko bukan saja budak yang jahat malah berani mengambil risiko.

darn! <- asalnya damn kan kan. apa kata babi, kita tukar = beby!

ok aku mencarut.

kikiEy said...

aduh,
bulan pusa,
xbaik mencarut:]

yoshz said...

pengejar masa,
tolonglah jgn link.nanti takde saper nak baca blog kau.HAHAHAH.
ok thx. aku link blog kau jugak.

life,
aku pun dulu kena mkn cili api kat depan kelas oleh cikgu normah. Sial celaka bangsat tu dikira mencarut bagi budak sekolah. Tapi org tua takpe.<--jwpn standard orang tua.

jack,
mak aku cakap kalau mencarut nanti masuk neraka. kalau kita mencarut BI kita masuk neraka orang putih tak? setan kat situ mcm baik sikit pasal tanduk kecik.

princess liyana,
org perempuan mencarut takpe. pasal nak tunjuk kat balak die betapa marahnye dia.

hajime,
aku tak tau wic part of my blog adalah filler. haha. Eh, ke lagi banyak fillers dari cerita sebenar?

facet,
aku seorang budak yg penuh kontroversi. aku selalu imagine yg aku akan bawa perubahan kepada ramai orang melalui tulisan aku. tapi hampeh...

kikiey,
"boleh mencarut sebelum imsak"

-hadis palsu ibnu yoshz

valsa nine said...

erk! mencarut da jd expression yg xblh lekang kat mulut.

hurm.
xbaik tau. doa tu..

huhu ^-^

p/s: try tuka ke-mencarutan tu sket, cam ble nk ckp ba...(ba.bi) jd ba.ik!!

hoho :D