Thursday, November 20, 2008

Pejabat blek metal

Kawan2, mari kita tengok tempat kerja adik saya di Oslo, Norway:














a) monitor flat 3 bijik sorang. mouse 2, keyboard 2. kerja mcm takde.















b) tempat org jalan2. dgn seni reka yg tersangatla dimmu borgir. ini bukan lim kok wing.















c) pandangan dari kaca mata seorang koridor



d) tengok tingkap terus nampak laut. pemandangan yg menyejukkan hati. angin scandinavian yg mendamaikan. adik saya cakap kadang2 boleh nampak ikan jos berlatih renang berirama.

Ini pula tempat kerja abang dia di Bangi darul bosan:



a) 2 botol air mineral kerana iklim di ofis yg panas mcm kat Melaka. Sebiji kalkulator saintifik utk mengira berapa banyak cuti tinggal. Wallpaper band Therion sengaja diletakkan bagi mendapatkan mood Scandinavian yg diidamkan. Hasilnya: setiap hari, ofis saya ceria seperti rumah mayat.
















b) "Tempat kerja Iron Man macam ni lah" kata saya utk menyedapkan hati sendiri. Pitching suara saya juga serta-merta berubah menjadi Robert Downey Jr. Amacam tempat ni? seram tak? Kadangkala, koridor gelap secara tiba-tiba. Kemudian terang sekejap, pastu gelap balik. Setelah diperiksa, rupa-rupanya lampu koridor terlelap akibat bosan.















c) pemandangan dari tingkap ofis. Di sebalik tingkap adalah stor bagi menyimpan TV tak pakai. Jenguk pun tak guna. Boleh nampak udara ajer. bagi menghilangkan stress, saya gemar berbual dengan kertas.
Haha. Mana lagi gothik dan seram? bangi ke norway?
Environment-wise, saya rasa org kerja ladang teh lebih bernasib baik.


























sorri, ambik gambar guna kamera henset je.

59 comments:

yoshz said...

apa jadi ngan caption aku nih??
masa preview ok jer.

Monkey D Luffy said...

bertuah adik ko... aku nak demand kat bos aku gak ler cam ni

-flip.flop- said...

bestnye cameroon.....

yoshz said...

luffy,
dulu masa kecik, bila adik aku berak mak aku cakap, "bertuah punya budakkk..."

flip flop,
best kan? rasa cam nak baring jer..

suya said...

oke ape opis ko.ade name beso2 org tau mane tempat duduk ko...opis adik ko tadek kan..?

sultan said...

ada keje kosong lg x kat tpt adk ko. aku nk anta resume ni...

Princess Fiona said...

Kemasnya workstation en. hadi.. ble jadi calon menantu nih, sbb pandai berkemas.. hehe

p.s: Apa itu dimmu borgir?

Hanim said...

Bestnyerr opis org! Aku ingatkan opis org yg kerja kilang jepun ni best...rupa-rupnya best lagi opis org yg kerja syarikat malaysia. hahahahah *gelak jahat*.

P/s:

Federal constitution tu ialah Perlembagaan Persekutuan, bukan Akta Cetakan.

l.i.f.e said...

offices kat europe sana mmg mcm gitu pun kebanyakannya. open concept dgn segala gadgets.
nak compare environment diorang dgn kita, mana nak sama yoshz oii

ezzati said...

hi hi..aku suke bace ini posting :)

mrblind said...

oo..nama lu hadi erk..

dialicious said...

argh..lagi byk monitor kat bilik security ofis i ni..1 guard kdg2 jaga sampai 7 monitor..tererkan!;p

Rajuna said...

aku prefer bangi.
sebab aku rasa, aku perlukan suasana begini yang lebih Burzum, Marduk, Pazuzu dan Dark Throne.

Yang penting, line internet kena kuat dan tiada tapisan. Boleh tengok Redtube kalau mata pedih memandang teks-teks minit mesyuarat bla bla bla

Yang lain2 boleh dipertimbangkan. Makcik2 ngumpat, sila ke tepi.

pipiyapong said...

peh memang dimmu borgir opis tu..

Zaidon said...

Salam Bro..
aku tengok ade graph GOLD kat dlm blog.. ade invest/trade ke? .. : ) Zaid

darkk25 said...

kenapa ade 3 screen lcd? kenapa tak empat? ujar saya.

o-y-e-t-t said...

ahahahah....memang blek metal opis ko...penuh dgn sumpah seranah

rahimin idris said...

woi, bangi bosan ke? tak de orang main dam aji bawah pokok?

CoOkiE MoNSter said...
This comment has been removed by the author.
CoOkiE MoNSter said...

mati2 ak ingat yoshz yg kat oslo td. tu la len kali bkak mate bsor2 bile bace. lg 1 bace sampei abes! (mare dri sdrik)

Kikuri said...

Wuishh!! Tak beshnye tempat kije kau. Kalu aku, aku migrate je.....

Migrate ke cameron.. heheheh...

farah sr said...

dasat tpt adik ko keje..
monitor 3, mouse 2 sorang..
err..mouse 2?
dia guna 2 tangan ke?
huii..terer eh

cdalan said...

klasik! tenang gile adek ko-yang-serabut itu.

pasni beramai2 kita keja penanam teh yg sensasi.

hajime said...

kalau aku tekel adik ko dr dolu...
sure skang aku tgh melepak kat umah je kan?
goyang kaki...
bio die keje...

tasikmerah said...

uish. gua gayat.



.

Che Sue said...

wah dasat sampai 3 monitor..ko tak perlu byk2 monitor...bukan wat keja punn...men facebook je lebih..

lalalalla~

@tune® said...

bersyukur saje...
ade org lg teruk dr lu beb...

nk pindah Norway gak la..

o-y-e-t-t said...

wahhh...baru aku perasan...ade kad bday betmen laa atas meja lu

shahril mohammad said...

"ini bukan lim cock wank"
hahaha.

gila pakai crt monitor lagi. kau dah boleh mintak monitor lcd kat bos.

KARKADEWA said...

ala..
lu keje kilang sony..
lu pow la bos lu lcd tv flat skrin 42" buat jadi monitor lu...
pas2 lu bubuh gambo therion buat wallpaper...
pergghh...
kompem adik lu jeles nak balik mesia tukar keje ngan lu...
bos lu pon x brani nak mrh lu x wat keje sbb tgk lu punye wallpaper da cukup mengambarkan kengerian lu...

amcm..??
pjg mcm entri x gua punye comment...??

Encik Bibir said...

wah byk nyer komen tak direply . masa aku keje kat HSBC dulu tray aku penuh dgn keje tp yang mana dah pending lama tuh aku koyak masuk tong smpah. pastu customer dtg complain.

this.is.not.me said...

nai..besarnye nama atas monitor anda?
takut orang curi ke hape??
haha..

Princess Liyana said...

seronoknye !!;)huhu

kecik said...

yoshz,adik ko solo n bujang lg x?tolong kemsalam.tapi kot muke cam norman hakim aku tamau!

eija maskulin said...

ermm pemandangan di ofis kamu nampak ok laa...juz bole diupgrade saja monitor kamu itu.ofis kamu bgnan baru..aku plak hampir 1 abad. biler ujan, leaking sana sini.tunggu masa roboh, bole claim socso + insurans :)

Fiziy said...

kalau tmpat keje aku mcm kat oslo tu, mahunye aku terus menetap kat office je. HAHA

yanhashim said...

hebat betul office kamu en yoshz.
bukan apa.
tak mahu manjakan perkerja

Dzulkarnain Mohamad said...

cuba kau banding dgn opis aku pulak. semak kat belakang ada ular sawa berlengkar.

Jembalangz said...

wah..cun tempat adik nko.. tempat aku jauh lagik hampeh

.farah. said...

haha.tapi orang kata hujan emas dinegera orang hujan batu dinegara sendiri.lebih baik dinegara sendiri.tak gitu saudara yoshz?

orensangkuit said...

mana stawberinyer??
mana pokok kaktus nyer??
well incik hadi itu kah anda?? maka meh la kite bersyukur ngan opis kite..
opis saya lagi la tingkap pun nak ado..toleh kiri kanan depan belakang smua dinding sajo..
lagi kesian..

Qaseh.Darwisy said...

Apesal x de pun muka adik ko menjengah kat gambar opis dia tu?adik ko pemalu sgt ke??blom lagi ko rasa opis dalam cabin..lagi parah..

Anonymous said...

en yoshz, ok la ur office, sunyi sepi,workstation kemas je. cam ada 5S plak. Office kak mama cam pasar selayang, havoc ! tapi best...:)mamapower

sebelahkiri said...

Emmm...
Buruk gile office ko...

Tp apasal aku familiar dgn tempat ko tu aa...

aRe You? said...

wuarghahahahaha...bangi darul bosan!
sony darul menyampah :P

kim salam kat adik... *blushing*

ilazz said...

opis adik ko mmg gempak tp opis lu gampang kutt.. hehehe

bila dik ko nak balik mesia?

yoshz said...

suya,
itu namanya publisiti murahan. supaya senang bos aku nak carik bila nak marah.

sultan,
ada. jurulatih ikan jos.berani?

princess fiona,
ala saja kemas pasal nak buat entri.haha.
dimmu borgir tu kapal selam buatan norway.

hanim,
silakan bersyukur ya. kalau ada duit lebih sedekah pisang kat mesjid.
Taula perlembagaan persekutuan, tapi perkara apa? artikel mana?

life,
sebab tula kita kena membangunkan modal insan dan menjana hub halal di rantau ini.

ezzati,
mekasih. ini posting yg sangat seni.

mrblind,
ader ke org nama Shahrul yosh ke amirul yosh?
sudah byk kali bgtau woo...haha

dialicious,
pak guard tu nak skodeng couple buat projek ke aper?
melampau...

rajuna,
makcik ngumpat semua dah pandai lepak bangi kopitiam skang...

pipiyapong,
mael xpdc pun takut..

zaidon,
aku ada invest skit...takde trade. ngko?

darkk25,
pasal kalau ada empat kamu tanya kenapa bukan 5?
ujar mereka

oyett,
nak dengar aku tiru suara macam mayat?
Gwaahhhh!!

rahimin,
skang dah maju. pakcik2 kebun skang main sudoku.

cookie monster,
biasa budak niiii...[pukul punggung ngan pembaris jahit kain]

kikuri,
haha. hari2 la aku ponteng minum teh jer...

farah sr,
adik aku dr octopus. dia suka makan budak yg tak makan sayur...haa takut tak?

cdalan,
ntah aku tgk dia serabut jugak. sensasi ke tanam teh?
boleh pakai gaun labuci2 ker?

hajime,
mmg lepak goyang kaki,. tapi kat penjara.dem yu!

tasikmerah,
tak fear factor la camni...

che sue,
aku tak main fesbuk daa...aku main blog ajer.

atune,
siapa teruk? hajime?

oyett,
apa daa...itukan sudah ada entri.hari jadi hadi.

shahril,
bos aku nak bagi. tapi aku malas nak cabut2 wayar kat belakang pc tu.
semak mcm kemak.

karkadewa,
mana ada 42 inci daa..40 ngan 46 sahaja.
nak ngeri baik aku letak gambar siput babi yg kecut kena garam.

encik bibir,
nasib baik aku takde shredder. kalau tak komen2 ni aku koyak haha.
acah mak enon jer.

this is not me,
perlu tak aku letak stereng lock?

princess liyana,
apa yg syoknya?

kecik,
ko nak ker? dia pompuan ler..

eija,
haha.biar aku tolong robohkan. err...kereta bajak sewa sehari berapa ringgit?

fiziy,
opis ni ada antu woh..mlm2 pc shutdown sendiri.

yanhashim,
cheh...tak berdaya saing langsung!

dzul,
ke ada org mengular? haha!

jembalangz,
kita senasib. sila tepuk² bahu saya.. T_T'

farah,
salji lagi best kut. tu psl bersepah rakyat msia kat UK.

orensangkuit,
stoberi dah makan le cik kak oi...
kaktus dah buat baling org jual penapis air. haha

qaseh,
taknak ah. nanti rajuna ngorat.ko keja mana skang?

mamapower,
mmg ada 5S. sunyi sepi amende.bising mcm motor posmen. untungla mama!

sebelahkiri,
owh. opis kau lagi buruk. tak kira jugak!

are you,
adik i pompuan la gila!! haha..
ayu...ayu. i tak sangka.

ilazz,
dah balik dah pun. sial kutuk gua. takmo kawan.

kecik said...

ko komen ni pas tgk brite kat tv3 pasal rakyat mesia bersepah kat uk ke yoshz?
ko reply pon pukul 835.haha.
kot btol la.

poyotito's said...

kilang menda engkau kat bangi tu woiii

Qaseh.Darwisy said...

Aku masih kat ofis lama..x jadi benti..bos aku offer up gaji tahap menteri pertahanan..aku stay ah..

Marzuki said...

haha, nice post

yoshz said...

kecik,
aku tak tgk berita. tapi mmg tahu banyak rakyat kita kat sana.
sekali dgn pakistani heh hindustani heh...

poyotito,
kilang yg pasrah. reda dgn ketentuan Dewa Kejepunan

qaseh,
menteri pertahanan? ko jangan tidur masa miting udah ler..
Kah kah...

marzuki,
nice outfit. beli kat sungei wang ker?

Anonymous said...

Хоть кто-то здравомыслящий остался

Anonymous said...

При использовании трекбола надевайте коврик на палец.

Anonymous said...

+1. Подписался.

Anonymous said...

Интересные мысли….хорошо однако!

Anonymous said...

Спасибки за инфо, давно искала что-то подобное

Anonymous said...

Сколько примет кошмар, замучишься все соблюдать

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女