Tuesday, January 6, 2009

Salmon makan petang

Hai puan-puan. Selamat datang ke rancangan memasak saya. Resipi untuk hari ini adalah 'Salmon makan petang'. Bahan-bahan yg diperlukan adalah

1. Smoked salmon. atau bahasa kampung adalah ikan kena perasap. mcm ikan bakau kat pengkalan balak sane. Salmon ini adalah hasil sumbangan cik Mimi yg memenangi cabutan bertuah di australia tempoh hari. Bertuah punya budak...


Salmon ini boleh dimakan begitu sahaja. Tapi, jika puan-puan nak masak, kecikkan api. Haa...barula tak berkecai isi dia nanti.

2. Lobak merah. Untuk pengetahuan puan-puan, lobak mengandungi beta carotina yg baik bagi membaiki mata yg rabun. Tu la sapa suruh tgk tv dekat². Lobak ini haruslah dicincang dgn penuh cermat dan kasih sayang.

3. Timun dan salad. Air basuhan timun tu jgn dibuang dulu ye puan-puan. Boleh diminum untuk penerang hati bagi budak2 nak ambik periksa. dgn syarat selawat 3 kali (cakap bohong)

4. Celery. Ala selalu jumpa kalau order sup sayur tu. Sayur ini boleh juga dibuat ubat untuk kanak² kembong perut dan kencing malam.

5. Ok sekarang salmon sudah siap untuk dimakan. Apa kena mengena dgn sayur-sayur tadi? Langsung takde kena mengena ya puan-puan. Apa yg perlu dibuat adalah makan salmon tadi bersama2 wasabi dan kicap jepun. Wasabi tu jgn letak banyak sangat. Nanti berak hijau.


6. Sayur-sayuran tadi gunanya adalah untuk dimakan bersama sos Thousand Island. Sebagai sampingan sahaja. Dah siap. Tah ape yg dimasak saya pun tak tahu. Akhir sekali, hidangkan hasil masakan anda bersama meja.

Random:
"apa rasanya bola daging? rasa mcm putus cinta.."
-shin chan volume 40 berapa ntah..

42 comments:

rahimin idris said...

woi, sedap ke? ke rasa jeruk kelubi? haha

mimi said...

abg,

cik mimi mmg bertuah. sejak dgn abg nih, macam2 cik mimi menang.abg sebenarnya yg bawa tuah kuhik kuhik...

ptg karang cik mimi bagi pendrive plak yg cik mimi menang ari tuh ye.

xoxo

ierma said...

errr......
klo dpt ikan ni lam sushi...
den pas kt cik tong....hahahahaha

this.is.not.me said...

wahh..boley ganti chepwan neh..ahaha~

Monkey D Luffy said...

mudah cara masaknya ler... salmon mahal... dan aku tak berapa suka salmon sebab cara masaknya kelihatan ikan mcm belum masak

KARKADEWA said...

ah...
tragedi cirit hijau....
pedih weyh...!!

suhanazainal said...

mimi masuk cabutan bertuah ape ni leh dpt ikan salmon?

yoshz said...

rahimin,
sedap la. hanya lidah yg bercitarasa mewah shj dapat menikmati keindahan salmon.

mimi,
ya ke? tak pernah lak fikir camtu.hehe. baiklah lepas ni kalau main tikam2 kat funfair ajak abg sekali.xoxo. gosip girl

ierma,
le bagila aku. ape daa...sedap gila ni.

thisisnotme,
chef yosh bunyi tak berapa best kan?

monkey,
salmon agak mahal. tapi berbaloi.

suhanazainal,
ada cabutan bertuah masa dia pergi convention apa tah 2 bulan lepas.

eh, takde saper ke yg suka makan salmon kat sini?

o-y-e-t-t said...

ko mesti tak makan lobak merah kan..sebab tu ko pakai spek..hehe..

"inrin of joytoy"-shin chan yg volume ntah brape ntah

dialicious said...

hahaha..xoxo..sooo gossip girl!
this entry reminds me of 'ella dan elly'.rancangan masak2 kanak2.name masakan bukan main beriya tp dorang dh precooked tinggal nak hias aje!cess..nway,x sangka mimi tu my building mate..heheh

Che Sue said...

owh kenai rupanyer..ingatkan tatau ittew adalah ikan..syabas..peh ni rajin2 lagi wat rancangan memasak ek..

p/s-wasabi adalah BEST!

stu_comot said...

mcm nih punye masakan pun ade ke?
adehh..ni msk cm ela eli (ye ke?) dlm cite along bijak tuh..seb bek encik yoshz xsuh hias ikan tuh lawa2 ek..

darkk25 said...

huh? besh dok?

ABANG AN-DY said...

"lobak mengandungi beta carotina yg baik bagi membaiki mata yg rabun. Tu la sapa suruh tgk tv dekat²." - klu x tengok tv, baca blog je kejenye rabun jugak kan? Ke lain kes? Apa gua merepek ni...

ilazz said...

awek ko menang lucki draw kat pasar ke? ada ke ikan salmon. bagi ler paus ke penguin ke ikan jerung ke.. baru ler terasa betuah..:P

yoshz said...

oyett,
aku rabun psl tak tutup muqaddam lepas ngaji
setan dah kencing (mitos budak kecik)

dialicious,
damn laa..haha. skang aku dah teringat ella n elly tu.
mana nak dapat tape dia ah?
yah. tak sangka awek nyamuk pun keja situ. haha

che sue,
kalau ko mahu cuba sila lebihkan wasabi.
biar laki kau menangis syahdu T_T

stu_comot,
hahaha. diahlicious dah ckp. serius best rancangan tu

darkk25,
best gila. tapi kalau lidah org kg mmg tak rase ape ah..
kah kah

abang an-dy,
bergantung pada blog. kalau baca blog perempuan bimbo mmg boleh sakit mata

ilazz,
cis. ingat ikan salmon ni tahap2 ikan pasar ke? ini adalah baka ikan terbaik dari australia. mutu daging nye sangat menggiurkan. hanya lidah bangsawan yg tahu menikmatinya.

sarloamd said...

siapa yang follow resipi kau ni mesti menyumpah-nyumpah.

"dejeperetet! buat ponek jo den putung sayur ni ha"

macha_sezs said...

aku nak pecaya bende ni sedap...

sedap kah ia wahai incik yosh?

@t00neY r00neY® said...

patutla aku ke mkn bebola daging ala² bakso...

putus cinta rupenye...tukar mkn salmon wasabi hait ni lah!!harap dpt pakwe baru!!!

kecik said...

lobak dipotong dgn penuh ksih syg?yg laen tu?

err ko lyn gossip girl? cayalah hadi!

CiKKERR said...

oit budak pakai spek!! kalau wa nak masak ikan salman camne lak?!

yanhashim said...

terorist sungguh!

Encik Bibir said...

meja kena alas ye puan-puan takut muak mkn mentah terus muntah

Pengejar Masa said...

cheh! intro mengalahkan chef wan. hahahaha

paiseh said...

gua rasa lu punye tajuk tu tebalik laa...

orensangkuit said...

ikan selmon mahal arrr
ikan sardin lagi murah..

p/s rasa org putus cinta macam minum air kotak berperisa oren bergelen gelen sampai mabok.

Kikuri said...

Makan salmon hanpen, besh woooo...

P/S-
Apasal bertukar arah? Dah tukar career ke ni?

Anonymous said...

mkn ni jek? tak cukup ar!

mrblind said...

rasa macam putus cinta macam mana..manis ke..

Pherry Clucker said...

salman nampak sedap

yoshz said...

sarloamd,
sayur tu sebagai hiasan. penting utk pertandingan memasak iron chef.

macha_sezs,
sedap. rasa mcm masuk taman buaya

atooney,
kalau makan wasabi ibarat dikejar bank kerana hutang tak bayar

kecik,
yg lain tu mesti dihiris dgn penuh rasa sombong.
muka tak boleh senyum. haha. kdg2 je tengok.

CiKKERR
kau harus potong biceps salman khan terlebih dahulu.
kerana otot2nya membuatkan kuman2 benci aku membiak.

yanhashim,
saya kan kerja juruterer..

en bibir,
jika muak, harus dimasak menggunakan api kecik ya puan-puan.

pengejar masa,
hey. mestilah. kita ni kalau masuk TV mesti la glemer2.
kalau boleh saya nak tunjuk otot2 lengan saya.

paiseh,
Gnatep Nakam Nomlas? lagi tak logik.

orensangkuit,
Itu orang yg kurang vitamin C. org putus cinta selalu makan bola daging dekat warung bakso
Itu cinta org indon la tapi.

kikuri,
hanpen tu aper? handphone?

anonymous,
kau ni mesti makcik gemuk kan?

mrblind,
rasa mcm dengar lagu ramlah ram.

pherry,
mmg sedap dan berkhasiat. mcm otot2salman khan.

Anonymous said...

alamak, sedapnyeerrr, nak makan..nak makan,malam ni gak nak buat (terliur tengok color,oren, hijau...slurrrppp)....:)mamapower

BudAk hijAu said...

cantik kot salmon nie..
xsampai ati nak makan..heh~

putus cinta rasa kelat2+pedas kot!

Danielle_Corleone said...

pastikan ini bukan ramuan sihir! hahahahahaha!

FarhanaLicious said...

aku mula musykil. macam mana dengan rasa nya. dan, ada yang masuk toilet tak lepas makan tu?

tasikmerah said...

gua mmg tak bulih pergi la dgn ikan salmon kena perasap nih... he he.


.

Anonymous said...

saya suka SALMON....saya suka IKAN....:)mamapower

Anonymous said...

" rasenye seperti putus cinta? " btol ke?

jasview said...

kalo aku tuka ikan tu ngn ikan kembong cne? budget gua tade la

Dzulkarnain Mohamad said...

aku ingat beruang aje yg makan ikan salmon..sbb masa kecik aku suka tengok beruang tangkap ikan salmon dlm national geographic. sekarang baru aku tahu rupanya kau pun makan juga..

sebab tu aku lambat komen..aku malu nanti orang kata aku kampungan..

.farah. said...

aok kene mkn lobak bnyk2 supaya x rabun teruk lagi.ok?

yoshz said...

mamapower,
dah buat ke belum?mama mampu ke beli ikan salmon ni?

budak hijau,
kalau cantik, jgn makan. hantar kedai buat baju kebaya

danielle,
wasabi itu telah pun dijampi dgn pantun jepun.

farhanalicious,
sedap la. rasa mcm main hulla hoop

tasikmerah,
ish...kampung benor tekak kome ni

mamapower,
makan ikan anda jadi sihat mcm rajinikan...

anon,
betul. diluah rasa bodoh, ditelan nak lagi.

jasview,
boleh. pastikan ikan itu mematuhi piawaian ikan amerika.

dzul,
beruang juga bercitarasa gourmet.lidahnya menepati ciri2 org kaya.
lambat komen kerana takut pandangan masyarakat sudah menunjukkan betapa kau ni mmg kampungan.haha

farah,
juga tak boleh baca sambil baring. nanti ulat buku masuk mata