Wednesday, March 11, 2009

Kereta saya

**kereta saya yg diintai dari tirai kamar.

Ini adalah gambar kereta saya. Dia mmg tak suka senyum kalau ambik gambar. Hari ini genap 3 tahun saya menggunakan kereta ini. Pinjaman bank ada lagi 6 tahun. Kereta ini saya beli dekat Jalan hippo (ipoh).

Nama kereta ini Darus. Nama betul, Haji Muhd Darus. Nama panggil-panggil dia, Rose. Saya namakan sempena nama atuk saya. Takda kaitan apa pun, saja je nak bagi. Bagi saya nama itu agak comel.

Ini adalah kenderaan saya yg pertama. Saya tidak pernah memiliki apa2 kenderaan bermotor ketika belajar dahulu. Sebagai seorang minimalis-hippie-sosialis, saya langsung tak pernah ambik pot pun pasal kereta. Walaupun saya laki-laki, saya langsung tak minat kereta. Kereta pun beli auto. Senang. Mmg apa pun tak tau. Sampai sekarang pun saya tak tahu 'aci sesondol' tu apa cilaka.

Bak kata mahata, "FYI yosh, benda ni namanya kereta tau"

Satu hari bos saya terbaca iklan ttg harga sekian-sekian kereta,

"Hey Hadi, Toyota Camry (kut?) now is RMxx,xxx. Wat do u think?"

Saya buat-buat tak dengar je. Langsung takde idea benda tu murah ke mahal. Bila dia tanya lagi sekali, saya cuma mampu cakap, "Woww..." . Jawapan yg selamat. ;)

Kereta ini saya beli lepas 3 bulan memburuh di Soni. Selama 3 bulan tu jugakla saya squatting dekat Uniten secara haram dan menyusahkan Hanapiah untuk hantar dan ambil saya pulang bekerja. Jadi saya dapat jimat duit sewa rumah dan boleh guna untuk beli kereta. Walaupun saya malas membeli kereta, tetapi saya tidak sampai hati utk menyiksa hanapiah. dahla dia miskin, kulit hitam pulak tu. Lagipun, saya tiada pilihan lain kerana di Bangi, public transport amatlah menyedihkan. Mcm pokem.

Setelah menggunakannya selama tiga tahun, keadaan Darus masih sama. Hapa pun tak tukar. Semua pun masih standaaaard (gaya cakap mat rempit). Kecuali keempat-empat tayar telah ditukar kerana ada sekor mangkuk ayun yg tak puas hati ngan saya telah membocorkan keempat-empat tayar tersebut. (yup, budak skema mcm saya pun ada musoh). Semoga dia mati eksiden dan bakal anak pompuannya menjadi pelacur.

Oh ya, switchboard power window juga ditukar. Sebenarnya takyah tukar pun takpe. Boleh je kalau nak turun tingkap sambung wayar tu guna cara McGuyver. tapi bapak tak bestnya, tiap kali nak sap kok kena godek2 wayar tu semua.

Saya masih ingat, pada 3 hb Ramadhan tahun 2006 (tahun hijrah tak ingat), masa saya nak memandu pergi kerja. Masa tu saya baru burn CD. tapi ada silap sikit. Suara dia tak kuat. Ketika itu jalan jem, saya pun godek2la tombol volume dekat CD player standard saya. Bila saya pandang depan balik, tgk2 kereta kat depan dah brek (bukan emergency pun, brek bodo je). tapi dah dekat sangat, gedebek! Darus tersondol keta depan...

Bila saya berenti di tepi utk memeriksa kerosakan, driver kat depan keluar dan bertanya, "Ko ni apahal?"

"Entahla encik. Brek ni tiba2 tak makan! Tak guna!" kata saya sambil menepuk2 bonet kereta yg dah remuk. Cover line..

Saya berasa sangat bersalah terhadap Darus kerana mengkambinghitamkan beliau. Namun apakan daya, dlm situasi sedemikian, ego saya yg harus diutamakan. Selepas itu, saya terus menjaga beliau dengan baik.

Dan, hari ini saya nyaris terlanggar tiang ketika ingin gostan. kata rakan kerja saya, Ng, "mungkin dia mau celebrate birthday dia maa..."

Mungkin juga. Oleh itu saya berhajat untuk memasang sensor gostan yg ada bunyik "pitt..pit..pit" tu. Bunyi mcm seekor burung tiung yg sungguh pandai berperi. Mana nak cari? sudah pasti saya tak tau..

HAPPY BIRTHDAY keretaku!!

42 comments:

hanafana said...

Happy bufday to kak rose juga~

yoshz said...

hoi dia laki la!! ada haji lagi. haha!

macha_sezs said...

mana ko tau bile die lahir?
masa die kua kilang ke or masa ko first2 dapat beliau?

yoshz said...

tak penting bila dia lahir di kilang. yg penting bila ia lahir di hati ku....

HazirahMahadzir said...

haji rose??
kau yoshz??
hajah yoshz???
lalalalala~~

kete kau comel,ok?xD

amirahsyuhada said...

sungguh bertuah Darus, bertuan kan abang yosh ye.

mimi said...

sayang,

kem salam kat darus! i miss the lil speed demon...jasamu dikenang brapa kali antar i gi airport in the nick of time hhaha...si kecil tuh mampu belasah 150-160km/j kat highway ke KLIA tuh dont play play!! walaupun standard.

happy birthday to my future son-in-law...hahhaha...ozzy pun sends her regards...ozzy kepingin tunggu saat dia leh park sebelah darus dalam garage umah, then bermadu cinta the whole night away.

gi tanya my dad mana nak pasang gostan sensor tuh. he knows everything. i told ya u shud get those thingamajiggies. tuhlah, ego taknak dengar ckp bini. hmph!

happy anniversary to us too! love u! lagi sebulan je lagi iyer? dah jgn nangis dengar lagu francesca peters. lagi sebulan je i nak balik. wait for me!

missing u super greatly,
mimi

mahata said...

tukar rim pls. buruk nak mampos rim stended. rase cam nak kisar badan sampai lumat. memalukan pasukan kelisa bersepadu.

fyi, keretaku Lily (Encik Mohd Khalili) kem salam kat Rose.

Princess Liyana said...

happy birthday kereta yg cute iteww;)

darkk25 said...

ko dengan aku memang sama. aku tak tahu pasal kete..ko pun tak tahu pasal kete..ko tiru aku ke?

l.i.f.e said...

urghh..kebetulan la birthday sama dengan birthday mamat hensem besar...selamat ye!

@t00neY r00neY® said...

adekah pokem itu pokemon?
owh..sungguh berhemah carutan itu...

kete setanded la bagus...pe barang kete tambah ekzos mayak²..
wat cemaran saje

Bobo Brazil said...

wah, kete ko same ngn aku. btau hj darus, pn. boboriah wish hepi bday!

paiseh said...

lu punya ending tu buat gua ingat sesuatu..

1412 said...

ko tak pernah bawak aku naik darus. pusing pusing bukit indah satu tengok!

mrblind said...

lu kena sebut cheese masa ambik gambar..baru dia senyum..

kecik said...

Semoga dia mati eksiden dan bakal anak pompuannya menjadi pelacur.


cuak aku baca ni. haha

Hidemichimomotani said...

Kete aku xde nama panjang...Panggil Mimo je. Aku rasa dia jantan tapi aku pakaikan dia skirt, dia x marah pun!

dialicious said...

tak buat birthday party ke?ajakla kitorg..hehe..kamu&mimi smakin hari semakin romatikla..comel je!hehe

ney. said...

hepi besday rose. awww~ **kenyit kenyit mata

suya said...

selamat harijadi darus!

orensangkuit said...

haji rose idung kemek kena langgar..
sian dia

Monkey D Luffy said...

ko suka lelaki ker? bg ler nama pompuan... hahaha

suhaili said...

Happy birthday to Haji Mohd Darus..semoga sihat2 selalu :)

Dzulkarnain Mohamad said...

aku x na_mak _un dia _akai serban..

dia buat haji marlboro ke dulu..?
(sori..huruf sebelum q dah jem)

takutakunganyoshz said...

dun mess with yoshz. nnt kena sumpah mati eksiden pastue anak pompuan jadi pelacur. ngeri siot!

kojah said...

adoyaiiii!!hahahaha jap2.xabis baca lagik...nk smbung baca mlm kang...lalalala

Bunga Binti Nordin said...

biler keta ko g haji weyh?

Che Sue said...

iyer aa epi besday aa to aji rose! soh dia tiup lilin kek ikut eksoz ek..ko kenai dah eksoz tang mana??

Johan said...

darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus darus

Qaseh.Darwisy said...

ah..gila sumpahan tuan punya haji darus nih!

xuen adyla said...

kelakar seyh..

kecil itu comel..

nama dia darus?

nape x deras?

k merepek

Anonymous said...

yg empat tayo ko yg kene pancit tu.. aku la yg buat...ops!!!!!insyallah anak aku dr golongan yg baik. Amin... aku da insaf... im sorry..hihhihih

missy suzi said...

hahahaha!gler~

*terharu keta tuh teresak-esak bile die tau tuan die celebrate bufday die kt blog.sure 6tahun lg pon xrosak!kehkeh~

gerbera said...

Salam.. Kereta aku muda sikit dari Kak rose. Tapi kaler tak same.Aku suke. Kiut.Jimat minyak. Cd player dah weng, aku terpaksa layan Dewa 19 hingga dah hafal lirik. Cd dah sangkut kat dalam. Carik 'reverse sensor tu kat Brothers. Cari yang berkualiti sikit kalo x nanti ade air hujan pun dia bising. Happy birthday Kak ROse. "Mr Frodo" aku celebrate birthday bulan 7/15hb

tasikmerah said...

aku berkenan kaler dia. :)


.

yoshz said...

hazirah,
tuan haji plss...

amirah,
ya. dia dapat aku sbg tuan pun masa dia masuk cabutan bertuah

mimi,
dia ckp dia tak kesah hantar u. dia suka. tapi dia sakit otot bawak luggage u yg berbakul2.
car in law la, kenapa son? rumah kita ada garage? r we going to be filthy rich after we get married?
hahaha. darus pasti 'tewas' dlm percintaan dgn ozzy.lol.
yes. ur dad knows evrything. he's a walking yahoo answers. hahaa.
thinga wat? dats a new vocab. thx ;)
yes, happy anniversary my dear.love u so much. i dah tak dengar lagu tu. sekarang dengar lagu
armageddon.cuz even when i dreammm haiyayayaya....wargh! i'll wait for u.
miss u gila babi la gila! -your hunny buns

(gila babeng surat cinta org semua baca..)

mahata,
kisar badan sampai lumat? wahaha. damek camna kau tau perasaan aku kalau tenung rim tu lama2?
khalili? wer got such name....pandai2 je kome ni.

liyana,
cute kebenda. kalau tingkap takleh naik mula la nampak dia mcm babi hutan.

darkk25,
tak mungkin. aku tak tau pasal kereta lebih awal dari aku kenal kau.

life,
'pin pin!' kata darus ucap selamat hari jadi pada mamat ensem :)

@tooney,
pokem adalah spesis pokemon yg suka berdemonstrasi di jln raya.

bobo,
'vroom vroom'-kata darus mengajak pn bobo dating di perpusetakaan

paiseh,
lu ingat apa? doa tengok jam ingat?

1412,
aku tak tau ko duk mana pun. bagi alamat pls. aku bawak kau mkn nasik lemak marveles.
btw, hape la nick kau ni? taruk shaton sudah..

mrblind,
dah sebut dah. ko tau dia cakap apa? "i senyum nampak gemokk...'

kecik,
jgn takut. anak kau bukan genius matematik..

hidemichi,
well, ko harus pakaikan bedak asas. kita tgk reaksi dia.

dialicious,
eh eh. haha. kamu kenen abg nyamuk eh? nice n subtle.
habisla mimi baca komen kau mesti lepas ni tambah luvvy duvvy.
btw, tak buat. darus ni islamik sangat..tak suka budaya kafir.

ney dan suya,
'pin pon pen'-darus bunyi hon tanda excited.mmg nak kena lempang

oren,
idung dia jadi mcm farouk gg remaja.

monkey,
dah mmg dia laki. no plat ganjil tu laki. mcm ic kita.

suhaili,
sihat la kut. kdg2 demam psl asyik hujan jer.

dzul,
mazhab apa yg kata pergi haji mesti pakai serban?
ayah pin tak kata apa pun...haha
cuba tekan huruf p dgn alt + F4. mungkin boleh.

takutaku,
ngeri ker? hey u belum tgk i betul2 mawrahhh...

kojah,
nak tengok diari af la tu...

bunga,
bulan 7 tahun sudah. alhamdulillah.naik kapal haji dgn harun din.

che sue,
eksoz tu barua yg dok lap cermin tu kaa....

johan,
babiturat nya jodayy...
TEYYY SAPP PAANN CHATTT BM mazni rait!
Priappp!! aduh sakit cikgu!

qaseh,
sumpahan aku kan tu? darus ni comel mana reti mencarut.
paling jahat pun dia cakap 'taikla!' sambil muncung mulut.

xuen,
ok la dari aku bagi dia nama AR BAdol.

anonymous,
tak mungkin kau. org tu jenis yg kalau bagi komen tulis homputih dgn grammar yg gila mcm gampang.

suzi,
dia menangis di dlm sendu yg teramat..oh!

gerbera,
frodo nama keta kau? susah aku nak bayang keta kau pendek, rambut kerinting2, jln terkedek2 cam gampang.
haha. thx 4 da advice. ;)

tasikmerah,
kalau suka asal tak pakai nick tasik-biru-mcm-balai-polis ?

eija maskulin said...

congrats! lagi 3 thn aku akan bercerita mcm nih jgk.. ala² gaya ko jgk en. yoshz :)

yoshz said...

kereta kau bergaya classy jugak ker?

nuyuljana said...

haha..

bole lg kew aku ucap hepi belated befday?

:))

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網